Milan Mumin

Biografija i tekstovi pesama

  1. Love Hunters
  2. Milan Mumin - Solo karijera
  3. Diskografija

Love Hunters

Love Hunters je rok grupa iz Novog Sada koja je nastala 1987. godine, a najveću popularnost doživela je tokom 90-ih godina. Od samog početka pevaju isključivo na engleskom jeziku.

Grupu su osnovali drugovi iz detinjstva Milan Mumin i Aleksandar Medan, sa basistom Lazarom Maleševićem i Sinišom Lučićem za bubnjevima. Iste godine, izdavačka kuća Mr. Montenegro records objavljuje im prvo izdanje pod nazivom  There No Centuries.

Usledile su svirke po Novom Sadu i okolini.

Love Hunters

Do Muminovog odlaska u vojsku '90-e, načinjeno je dosta demo snimaka po raznim studijima, kasnije skupljenih i objavljenih na albumu Total Ricverzzo u izdanju izdavačke kuće Music Yuser. Na istoj etiketi je i prvi zvanični album Everclassic, snimljen '93. u novosadskom studiju Dum-Dum, u produkciji Vladimira Ivančića- Vove.

1994. godine u novosadskom studiju M, grupa snima svoj drugi album Oh, Evolution u produkciji Zorana Maletića Zox-a, za istog izdavača.  Snimaju nekoliko spotova, uglavnom u produkciji NS Plus kanala, u režiji Shevy Lee-a, a tih godina su koncertno najaktivniji u zemlji i okruženju, te turneje traju non-stop. Nakon što su ‘95 proglašeni od strane kolega za “Bend Godine,” odlaze na turneju po Sloveniji kao prvi srpski bend koji u toj zemlji gostuje posle rata. Istaknuti režiser, Želimir Žilnik, koristi njihovu muziku za svoj film Marble Ass.

Uspeh ova dva albuma sa hitovima poput: Love is Hell, I'd rather be your Fool, Kamikaze, Streetlife, There is something in the Dark, izazvali su talas interesovanja, te su se i veće muzičke kuće zainteresovale za njih. Veoma uspešni koncerti u Zrenjaninu i Beogradu zabeleženi su i izdati od strane beogradske Komune na albumu Out of Tune ’96-e.

Na proslavi Srpske nove '97 godine na beogradskom Trgu republike u jeku studentskih protesta, pred oko 500.000 ljudi, grupa Love Hunters održava jedan od svojih najznačajnijih koncerata, a sam događaj je uvršten u jedan od najvećih open-air koncerata ikada održanih u svetu.

Momci u Holandiji, sa producentom Miletom Ćirićem, snimaju svoj treći studijski album Azimuth. Izdavač je ponovo Komuna, a spot za megahit There režira čuveni Ivan Šijak. Tih godina osvajaju prva mesta na svim postojećim radijskim i TV stanicama, a stalni su headliner-i na čuvenim novosadskim koncertima godine. Mumin je poneo laskavu titulu “Ličnost Godine '97.” a radi i muziku za pozorišne predstave San letnje noći i Gospođica Julija.

Iste '97., Milan Mumin, momci iz benda, pijanista Slobe Misailović, violinista Lajko Felix, Boris Kovač, Sasa Januzović-Jana, kao i još neki gosti i prijatelji prave muziku za Waver, multi-medialni performans svetski poznatog umetnika Szombathy Balint-a. Ovu “predstavu” Mumin i Szombathy su izvodili uživo pred publikom u: Nemačkoj, Švedskoj, Japanu, Irskoj, Francuskoj, Italiji, Rusiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji, a sam performans je uvršten u jedan od najizvođenijih u istoriji!

U okviru serije NS Plus unplugged koncerata, '98. snimaju album uživo, sa dosta izmenjenim i prilagođenim aranžmanima. Specijalni gost je bio Muminov kum-pijanista Dušan Šević Ševa. Ovo izdanje, koje je po mnogima jedan od najsvetlijih momenata grupe, zbog napada Nato alijanse, moralo je da sačeka '99-u godinu.

Ubrzo nakon toga započeli su snimanje svog četvrtog studijskog albuma Harley Krishna u produkciji dvojca Ivana Vlatkovića i Zoxa Maletića, koji te 2000. godine izdaje Komuna. Uz dosta gostiju poput: Saše Loknera, Raduleta iz Ateist-a, Sloba Misailovića, Deže Molnara, Tajj Kvarteta, posebno je briljirao virtuoz iz subotice-violinista Šen Ignac. Tog leta, kao specijalni gosti gradova: Modene, Bolonje i Parme, održavaju niz zapaženih koncerata širom Italije.

Snimanje dugo planiranog albuma obrada pocelo je početkom 2002. godine u novosadskom Studiju Berar, u produkciji dugogodišnjeg prijatelja i saradnika Peđe Pejića. One Hunt je iste godine izdao beogradski City Records, a nekoliko spotova Mumin je režirao i snimao sam u Francuskoj i Irskoj. Tokom snimanja, gitarista Mario Kalin neočekivano napušta bend, koji od tada nastavlja rad u nešto izmenjenoj postavi, sa Muminom uglavnom na akustičnoj gitari. Prisećajući se ovog perioda Mumin, koji tada potresen piše pesmu Mario, za magazin Svet kaže:

“Ceo život sam uložio u jedinstvo benda i to je sigurno bio jedan od najtežih perioda u mom životu. Kao kada vas posle milion godina ostavi riba. Znao sam da ćemo od tada funkcionisati samo po inerciji i više mi ništa nije bilo bitno. Verovatno sam, malo kasnije, podsvesno i sam eutanazirao Hunters-e.”

Tako se i desilo. Posle još dosta uspešnih nastupa, Mumin 2003. godine odlazi u Njujork, da bi se s proleća 2004. godine vratio samo da bi raskrstio sa Love Hunters-ima i kako bi svoju karijeru krunisali poslednjim CD/DVD Live in Bistro. Love Hunters poslednji koncert sviraju u voljenim Sremskim Karlovcima, na čuvenom Grozđenbalu, 11. oktobra 2004 godine.

Milan Mumin

  • Rođen 23. avgusta u Novom Sadu, Vojvodina
  • Prvi bend: "Ma, comerciala" i "Ayatollah"
  • Ostali projekti: Performans "Waver" sa Szombathy Balintom
  • Član je Međunarodne asocijacije za prevenciju alkoholizma - Abuse (MUZMA)
  • Tekstovi, glas i ritam gitara
  • Pojavljuje se u filmu "Marble Ass"

Solo karijera

Milan Mumin se seli u Ameriku krajem 2004. godine i od tada živi na relaciji Novi Sad – Njujork.

Iako se bavio raznim poslovima nije odustajao od muzike, pa već 2006. godine pravi svoj američki bend The Undercover Maniacs sa kojima svira po njujorškim klubovima i priprema pesme za novi album. Početkom 2008. godine ulaze u bruklinski Trout recording studio i sa producentom Bryce Goggin-om snima Asthma Sky. Za bubnjevima je Robert Green, basista je Chik, solo gitara Alex Grbac, a Mumin peva i svira ritam gitaru. Postprodukciju iste godine potpisuje čuveni Fred Kevorkian u legendarnom Avatar studiju, dok City records album izdaje početkom 2009. godine.

Mumin učestalo nastupa, što po Americi sa američkom postavom, što po Srbiji i regionu sa novosađanima: Ilijom Thunderman-om za bubnjevima, basistom Todorom i gitaristom Payakofskim. Za najnoviji album snimljena su, za sada, tri spota, od kojih je najsvežiji spot u celosti sniman u Njujorku za pesmu The Sign is back again!. Režiju potpisuje Nemanja Bala, dok je scenario, kao u obično, Muminov.  

Diskografija

Source: wikipedia

Albumi i tekstovi pesama

Everclassic Oh Evolution Donau Total Rickverzzo  
Everclassic Oh Evolution Donau Total Rickverzzo  
Out of Tune Azimuth Unplugged Harley Krishna  
Out of Tune Azimuth Unplugged Harley Krishna  
One Hunt Live in Bistro Asthma Sky    
One Hunt Live in Bistro Asthma Sky    
Milan Mumin © 2008. Domaci filmovi